Basmati Pirinç'in Faydaları Neler Vücut Geliştirmeye Önemi

Basmati pirinç'in faydaları neler, vücut geliştirmeye önemi

- Glisemik indeksi düşük olan basmati, kana yavaş karışarak tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar.
- Yüksek tansiyonu düşürür, kalp ve damar sağlığını korur.
- Kolesterolü düşürür, obeziteye karşı koruyucu etkiye sahiptir.
- Hazmı kolaylaştırır ve bağırsakları korur.
- Diyet için idealdir, kilo kontrolünü destekler.
- Kompleks karbonhidratlar açısından besleyicidir.
- İçeriğindeki yüksek kalori sayesinde vücuda enerji verir.
- Böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
- Alerjik olmayan nadir besinler arasında yer alır.
- Himalaya Dağları'nın yoğun Mineralli ve Soğuk Suları ile Beslenen Deltalarda “Yetişen Basmati Pirinci” kendine Has fındıksı Kokusuyla tıpkı jasmine ve della pirinçleri gibi Aromalı Pirinçler Sınıfına girer. Sınırlı üretim alanı ve benzersiz kokusu nedeniyle Güneydoğu Asya bölgesinde, uzun yıllar boyunca yalnızca soyluların sofralarında yer alabilen “Basmati, Pirinçlerin Prensi” olarak Kabul edilir".
- Basmati Pirinç Nasıl Tüketilir?

Düşük Nişasta oranı sayesinde, piştikten sonra tane tane kalan Basmati, “Kendi Boyutunun İki Katı Miktarda Uzama Kapasitesine Sahip Tek Pirinç” Olarak Bilinir. Yerli türlere nazaran, daha çok ilave Suya ihtiyaç duyar. Genellikle Pilavlık olarak tercih edilen Basmati, Garnitür olarak özellikle badem, ceviz ve köri sosu ile birlikte servis edilir.
Bütün baharatlarla uyum gösteren tadı sayesinde, Türk mutfağında çorba, dolma ve sütlü tatlı yemeklerinde de kullanılır. Yumuşak yapısı ve kolay hazmı ile mideye oturmayan Basmati Pirincinin unu ise dondurma ve pasta sanayisinde kullanılır.



Basmati pirinç, pirinç çeşitlerinden biridir. Uzun ve ince yapısıyla, kendine has aromasıyla basmati pirinçle yapılan pilavda oldukça lezzetli olur. Diğer pirinçlere göre daha değerlidir. Hindistan'da Punjab bölgesinde yetiştirilmektedir. Burası beş adet ırmakla oluşmuş bir delta alanı olduğu için, pirinç yetiştirmek içinde uygun bir alandır. Beş su anlamına gelen Punjab, bölgesinde pirinç yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Basmati pirinç yetiştiriciliği bölgenin % 85 inde yapılmaktadır. Ekili alanların çoğunluğunda bu pirinç türü yetiştirilir. 

Basmati pirinç kendine has bir aromaya sahiptir. Bazıları buna yasemin pirinç te derler. Ancak bunlar farklı türlerdir. Mayıs ve Temmuz ayları arasındaki zaman diliminde basmati pirinç ekimi kademeli olarak yapılır. Pirincin hasat dönemi ise, Kasım ayından sonra yine kademeli olarak yapılır. Hasat bittikten sonra basmati pirinç işlemesi için en az 45 gün beklenmesi gerekir. Basmati pirinci diğer pirinçlerden ayıran özelliği ise, piştikten sonra pirincin boyunun yaklaşık iki katı kadar büyümesidir. Bildiğiniz pirinçlerle yapılan pilavda kullandığınız suyun üzerinde su miktarıyla pişirilmektedir.

Basmati pirinç nasıl kullanılır?

Basmati pirinç kullanarak sade pilav pişirebilirsiniz.

Ayrıca garnitürlü pilavlarda yapabilirsiniz. Basmati pirince en fazla yakışan ürünler ceviz, badem ve curry sostur. Basmati pirinç işlemesi sırasında iki farklı cilalama yöntemi kullanılabilir. Bunlar ipek cilası ile çift cilalama sistemidir. Eğer çift cilalama ile işlenen basmati pirinç kullanıyorsanız, diğerine göre daha az kalıntı ve toz içerecektir. Dolayısıyla daha lezzetli bir pilav pişirebilirsiniz. Bu nişastası az olan, uzun ve ince yapılı pirinçle bildiğiniz gibi pilavı pişirebilir, isterseniz makarna yapar gibi haşlayarak ta pişirebilirsiniz. Genellikle 1 bardak basmati pirinç için 1,5 bardak su kullanmanız yeterli olur. Yani diğer pirinçlere göre su çekme kapasitesi daha fazladır. Pişirildiği zamanda basmati pirinç daha hafif bir lezzeti olur.

Basmati pirinç besin değerleri (100 gram pişmemiş olarak)

    Kalori değeri (Enerji): 364 
    Ham selüloz: % 0,40
    Protein: % 6,48
    Sodyum: mg/kg 23
    Karbonhidrat: 78,89
    Yağ: % 1,29
    Kalsiyum: mg/kg 581
    Demir: mg/kg 42,9
    Nişasta: 5 78,49
    Şeker: % 0,0